Technieken

Hier zijn de PDF manuals van de MKron zender en ontvanger, versie 2020 (JanM):

 

Manual01-I6S

Manual02-TI6

Manual03-TI8

 

Met deze Arduino set van eur 15,- kun je aan boord van het model de verlichting en andere zaken regelen. De Arduino wordt gekoppeld aan een ontvanger kanaal. De Nedonline Arduino software verdeelt de functies in menu keuzes. 

De Arduino levert per poort 40mA.  Op elke poort kunnen twee leds zonder weerstand worden aangesloten. Voor zwaardere belasting kunnen relais worden toegevoegd. Zie de film.

 

In 2015 werd meegedaan met een crowdfunding project voor de Structure Sensor scanner. Met de meegeleverde Skanect I-Pad software kunnen er bustes worden gescand.

 

De buste in dit artikel is gescand in de achtertuin met het model in T-shirt op een stoel. Tijdens het scannen laat de software zien welk deel van het hoofd al gescand is. Het resultaat is een .stl bestand.

Kleine onvolkomenheden in de scan kunnen worden weggepoetst door Meshmixer. Ook kan Meshmixer het model hol maken. Met een import in de Photon printer software van Anycubic kan de print naar stick. De Anycubic vloeistof printer print dit model in 3,25 uur in lage resolutie (0,08mm).


Na de print gaat het object een dagje in de zon of 10 minuten in de UV kamer (een leeg 10 liter verfblik met UV ledbak van Aliexpress).Daarna acryl grondlak (Action) en goudspray (Action) en een vernislaag (Action).

De Gouwe Gozer afm. (b100xd60xh65mm) is klaar voor uitreiken. 

 Als je weet wat je moet doen is het totale proces ongeveer 2 uur werk exclusief wachten. De sokkel is een blok afvalhout met 8mm messing draadeind. Het brandstempel is van de houtwerkplaats van stichting 'Orion' waar de Modelgroep Rotterdam elke donderdagavond bijeen komt.

 

Firma Anycubic bestormt de markt met de Photon DLP printer. Met LCD techniek wordt de laser overbodig en gaat het printen minder gecompliceerd en sneller.

 

Met dit goed doordacht product kan vloeistof printen nu voor een ongekende instap prijs van eur 400,--.
Een scheepscontainer in schaal 1:50 wordt in 800 lagen van 0,08mm in minder dan 5 uur geprint. De slicer software werkt goed. 

Bepalend is de print hoogte van een object; de snelheid is 20mm per uur. Het maakt niet uit hoe vol de plaat van 68 x 120mm staat. De maximale printhoogte is 150mm. 

 

Het LCD scherm onder het vloeibare plastic laat beeldje voor beeldje gecontroleerd UV licht door. Met een hardingstijd van circa 10 seconde per laag wordt het product opgebouwd.

 Het bestandsformaat is stl. De printer past in een keukenkastje. Het verbuik is 20 watt per uur. De prijs van 50 gram geprint product is eur 3,00 all in. Dat is één 20 voets zeecontainer in schaal 1:50. 

De Orion groep ontwikkelt een vacuum bak waarin de kleinere schaalmodellen kunnen worden 'getrokken'. De eerste proeven tonen aan dat het concept geslaagd is. Het beheersen van de optimale stook temperatuur is nu de volgende stap.

foto van Dutch Offshore Scale Models and Hollandse Offshore Modelbouwgroep.

 

De Tippan Yaki pan van 1 meter lang moet nu goed worden ingebouwd zodat een gelijkmatige 'ovenwarmte' wordt bereikt.

 

foto van Dutch Offshore Scale Models and Hollandse Offshore Modelbouwgroep.